Spoorwegen in de nationale strijd

spoorwegen in de nationale strijd
spoorwegen in de nationale strijd

Yörük Hatca We zijn bij de herdenkingsevenementen van het 100-jarig jubileum van "Western Cilicia Kuva Nationality Squads, The Victory of Carboony and Pozantı Congress", nogmaals ...


"De bergkop rookt / Zilverstroom stroomt zonder te stoppen ..."

Deze stem die je hoort is de Bolkar Scream ...

"Ik ging 100 jaar geleden deze kant op ..."

100 jaar geleden en daarna is er nieuws van martelaren ... Kijk, er zijn Gazi Mustafa Kemal en Tekelioğlu Sinan Bey bij ons ... Gülek en Karboğazı zijn smal voor ons ... Er is een kreet van verre afstanden, er is Varda ha ... "In de strijd van Tarsus Bac Stream, bij de liniaalstop; De Franse voorzittershamer trof Molla Kerim in een blinde tempel met kogelvleugels ... 'Bektashi Haydar, Arguvan, las dit epos met zijn woord in de hand in de hand ... Voor de nationalistische martelaren; dorpsdorp, oba oba, in de hooglanden en van Taşeli tot de berg Amanos, reisden ze door heel Cilicia en klaagden ze over Molla Kerim ...

In de hele vlakte werd dit bittere nieuws gehoord ... De tranen van de Lazella, de dochter van Fellah, met olijfogen, werden overspoeld ... Seyhan, Ceyhan, Göksu en Lamas Thee waren bedekt met bloed, overstroomden, gevuld ... Belemedikli, Karaisalı, Arslan Köylü Yörük Vrouwen kleedden hun mauser en pen aan ... Arabische en Koerdische ankerlieren kusten het zweet dat de grond water gaf, raakten het anker op de vijand ... De moedige en Yeniceli-schoonheden vielen in de vlammen van liefde, draaiden de semah op dat moment ... Dadaloğlu zuchtte, Karacaoğlan was stil, zijn stille hart was gebrandmerkt ... Ulukışla trein geschilderd Pozantı ... 38 was de tunnel of de trein onderweg? Gele dennenappels vielen op de Sarıkeçili-stam ... Het feest van bosbessen, johannesbrood, granaatappel en citrusbloem begon ... Çukurova-kaapstokken waren bedekt met gele, warmtegele ... De Taurus-berg groeide, Yaylacılar verbrandde henna, nam het op ... Tekir, Bürücek, Çamlıyayla, Gözne, Ayva, , Kizilbağ, Soğucak, Bekiralan, Hazelnut Spring, Mihrican, Gülek, Sorgun, Beauty, Little Hazelnut, Balandız, Gökbelen, Kırobaşı, Bardat, Tersakan, Kozağaç, Uzuncaburç, Kestel, Kozlar, Söğütómözózó, Roz Het geluid van de fluit weerklonk in de plateaus van Tarbaz, Meydan, Karagöl, Yedigöller en Bolkar ... Varda Bridge en Karaisalı Canyon werden slaapzalen, de yaren bereikten de oudheid, stopten ... Göksu en de Seyhan-rivier stroomden naar de bron ... Belemedik, pozantı verbrandde een Turk ... Convoy gaf een pauze Ç da ... Şekerpınarı stroomde naar Ak Köprü ... Ceyhan River keek ondersteboven in Düziçi ... Ik werd verstuikt aan Tarsus American College ... Studenten van Düziçi Village Institute gaven licht aan de berg ... Sarıkeçili's valiants vertrouwen op Amanos ... Feke, Tufanbeyli en Kozan-migranten leunden tegen Aladag ... Avşar-beys waren stortbui, hun vorst was nat ... De vorst van Demirkazık-vorst was opgelost ... Sneeuwklokjes en gele krokussen werden in opstand gebracht en in verloren liefde gevoerd.

De Nationals stonden in Kuvayı ... Bolkar Scream, oprijzend vanaf de oever van de Tarsus-rivier en de Pozantı Karboğazı-pas, weergalmde op de omliggende hellingen ... Ik heb ook een bedankbriefje voor de vrienden die naar deze gunstige stem luisterden en hun bijdragen voor dit boek niet achterhielden. Ataturk's Complete Works "boekredactieleden," Frunze Turkije herinneringen "boek draaide Ahmet Ekes," Aralov-een Sovjet-diplomaat in Turkije Memoires "dat het boek vertaalt Hasan Ali Eaton," Azerbeidzjaanse vertegenwoordiger Ibrahim Abilov naar Ankara Aankomst " gepensioneerde ambassadeur, historicus, auteur Dr. Bilâl N. Şimşir, mijn kunstgeschiedenisleraar Ahmet Akif Tütenk van de Niğde High School (35), die het boek "History of Niğde" van de Franse auteur Albert Gabriel (1969), Mehmet Öncel Koç, "Capital of Cappadocia" vertaalde Niğde 'schrijver Ömer Fethi Gürer,' From Past to Present 'schrijver İsmail Özmel,' Bor History 'schrijver Emin Atlı,' Rebellion Days 'schrijver Hüseyin Yavuz,' Al Sana A Arms 'auteur Mustafa Ulusoy, uit Ulukışla onderzoeksjournalist Sunay Türker, ex-burgemeester Mehmet Tevfik Güney uit Ulukışla, gepensioneerde onderofficier Ali Demir uit Ulukışla Horoz Village en de jonge Kuwa Nationalistische vriend Özcan Demir. Muazzez İlmiye Çığ (106) zus, schrijver Ahmet Nadir İşisağ, auteur van het boek "Pozantı Belemedik", Hikmet Öz, auteur van het boek "History of Tarsus", Fikret Ünver, auteur van het boek "On the History of Mersin", Neşri Atlay, "Adana City History" "De auteur van het boek, Cezmi Yurtsever, de kleinzoon van Arif İbrahim, die een van de nationalisten is van Şeyhömer Village van Mersin Gülnar, schrijver-dichter Ali F. Bilir," Is Carnation Reds Fade? " Mehmet D. Babacanoğlu, de auteur van Aykırı Sanat Magazine, ontving een internationale onderscheiding voor zijn werk, van de kleinkinderen van de Tarsus Kuvayı Milliye-pelotoncommandant Molla Kerim Çeliktaş, evenals Adviye en Özcan Kahraman en Adana, Mersin, Pozantı, Niğde, Ullus, Mutli, Uliar aan alle vrienden van ADD, Kuvayı Milliye en Combat Veterans Association; Eindeloos dankzij Adana, Seyhan, Çukurova, Tarsus, Mersin, Mut, Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar, Mezitli, Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Çamlıyayla, Niğde, Ulukışla, Ereğli, Pozantı burgemeesters en alle lokale beheerders. patriottische vrienden voegden een schreeuw toe aan de Bolkar-schreeuw met de geest van solidariteit van hun voorouders 100 jaar geleden, die het Pozantı-congres en de Carboat Victory inluidde. Sneeuwklokjes stijgen op, vanaf de hellingen van de Bolkar-berg; zodat een enorme lawine op de vijand valt ...

Om de Kuvvayı Milliye-beweging in de regio te organiseren, begon hij in 1918 in Pozantı met de trein uit te zenden; 'Turkije's Cinar New Adana Krant 102. Eerjaar en Ahmet Remzi met de Hart-vlag, de heer Cetin Remzi Hail Yüreğir ... Ataturk's geadopteerde dochter Anadol Adilov en nationale strijddagen die Cilicia bezoeken, Bedankt voor de bijdragen van maarschalk Fevzi Çakmak's gemartelde broer, 57e Regiment Topman Nazif Çakmak, kleinzoon Ayşe Filiz Çakmak, voor haar bijdragen ...

Hakimi National Newspaper, 5 in de editie van oktober 1920, het hoofdnieuws was als volgt: "TURKS - Bolsjewistische bondgenoten in de" De onderkant draaide om dit nieuws: "De nieuwe Sovjet hand in hand met Rusland en een nieuw Turkije, Wereld is de voorhoede van de beweging om de imperialistische onderdrukking te redden ..." als; Vriendschap en solidariteit, die begon na de correspondentie tussen Atatürk en Lenin, worden benadrukt ... En vervolgens vanuit de Sovjet-Unie naar de haven van Inebolu gestuurd; Er werd gesproken over 3500 gouden roebels, wapens en militaire uitrusting. Zoals bekend zijn sommige van deze wapens en materialen naar het West Cilicia Front Kuvvayı Milliye Command gestuurd ...

Op 26 december 1920, na de inval in Pozantı-Karboğası, een bataljon van 4 Franse bataljons en commandant majoor Pierra Mesnil en zijn vrouw Edrige Aubry Mesnil, van wie er vier werden afgeleverd aan de Nationale Vergadering van 44 mensen; Ulukışla Kuvayı Milliye Platoon Commandant Şevki Alpagut en zijn familie schreven een brief vanuit Frankrijk. Schrijven; Ze benadrukten dat "Turken erg gastvrij en hoffelijk zijn en er goed aan doen hun gevangenschap te vergeten" ... Ik wens Şevki Alpagut's dochters Ijlal en Perihan Alpagut een gezond lang leven ...

De namen van de lokale patriotten die deelnamen aan de Nationale Krachten van Kuvvayı kregen hun naam als dorp om hun herinnering levend te houden. In Adana: For Saimbeyli, Tufan Beyli, Pozantılı Tahtacı Bey Black Jesus: Er zijn dorpen genaamd Karaisalı, Hamidiye, Ömerli, Aşçıbekirli. In Tarsus: er zijn dorpsnamen zoals Aliağa, Alibeyli, Aliefendioğlu, Alifakı, Beydeğirmeni, luitenant-kolonel Şemsettin, Şehit İshak, Sarıveli, Pirömerli, Kurtmusa, Muratlı, Mahmutağa, Kızlmurat, Hasi. In Ulukışla: Hasangazi, Alihoca, Eminlik, Hüsniye, Hacıbekirli, Şıhömerli, Emirlar, Ulukışlalı vanwege een Kuvvacı-hersenmap; Voor Beığl, Çolak Kuvvacı: dorpsnamen zoals mouwloos worden gegeven. De naam van het dorp Horoz is ook van betekenis voor de haan, die de dorpelingen wakker maakt en ze vroegtijdig doodt.

Het is interessant maar waar; Overal waar het Kuvvayı Milliye-verzet voortduurt, is bewezen dat de meerderheid van de vrijwillige detachementen die aan het front vechten, Turkmeense Yoruks en Tahtacı Alevi-dorpelingen van de Sarıkeçili-stam zijn. 6 van de 2 dorpen die deelnemen aan de oorlog in Pozantı zijn Alevi (Belemedik en Karaisalı) en 4 zijn de Yörük-dorpen. Zo zijn 37 Turkmeense Alevidorpen in de regio Mersin en 39 in de regio Adana voor deze oorlog geweest. Wanneer je Çukurova en de Taurusberg host en het leven van het nomadische leven kent, de migratie van Seyil naar de hooglanden, de vrije geest van de bergen, ben je de gasten van de laatste zwarte haartenten van deze nomaden; drie foto's begroeten je: Atatürk, Hz. Ali en Hacı Bektaşı Veli. Dit moet het geheim zijn van de vrije patriottische mensen die naar de Forces National Forces aan het West Cilicia front rennen ...

Overeenkomstig het Ottomaanse jaarboek, de notulen van het Independence Court, het Uitwisselingsverdrag, Tekelioğlu Sinan Bey en Niğde 11th Division Command, geheime correspondentie, telegraafteksten en lokale openbare getuigenissen, vooral in deze regio (1918-1923); Net als de districtsgouverneur van Ulukışla, Tayyar Bey, is het een feit dat er veel pro-Britse en Franse mensen en families waren. Daarnaast waren er veel soldaten en bandieten in het gebied. Vooral; Kayseri Talas, Osmaniye, Garden, Kozan, Antakya, Adana, Mersin, Tarsus, Çiftehan, Ulukışla Merkez, Kılan, Ovacık, Tabaklı, İlhan, Maden (Hamidiye), Bor Merkez Orta en Sokubaşı Mahallesi, Niğde Merkez Kayıbar Sommige mensen en families die in dorpen en nederzettingen wonen, zoals Fertek, Kumluca, Küçükköy, Keçikalesi, Aksaray, Gelveri, Ihlara, Gölcük, Uluağaç, Aktaş, Hasaköy, Konaklı, Dikilitaş, Çarıklı, Hançerli, Hamamllu, Vóór de uitwisselingsovereenkomst (30 januari 1923) steunden ze de Koeweitse Milliye-beweging niet en namen ze deel aan het andere front ... Ondanks alles natuurlijk de toegewijde mensen van deze plaatsen die ik tel en die ik niet kan noemen; Ze toonden grote voorbeelden van patriottisme in Jemen, Palestina, Tripoli, Balkan, Canakkale, Sakarya, Dumlupinar Wars en Kuvaya National Resistance. De meesten van hen waren martelaren ... De helden van deze regio zijn bekend op deze heilige weg van redding naar het establishment. Groeten aan het 4-koppige detachement van Gülekli Yörük Hatca en 44 vrouwelijke Kuvacı, en er zijn alleen hun verhalen in ons epos die logisch waren in de Bolkar Scream.

Op 22 februari 1920 aan de Istanbulse regering Sheikh ul-Islam; De telegraaf getiteld "Er is geen religie zonder onafhankelijkheid ...", de Mufti van Kuvvacı Ulukışla, Mehmet Bahaeddin Efendi, stond aan de voorkant van Mustafa Kemal Pasha. Op 29 mei 1920 maakte Tekelioğlu Sinan Bey, commandant van de Western Cilicia Defence Society, met het hoofdkantoor in Adana, een zeer geheim en speciaal feesttelegram naar het Ulukışla Kuvayı Milliye Detachement en het commando van de 11e divisie van Niğde voor zijn patriottische toewijding. ...

Aan de andere kant Kuvvayı Milliye Ulukışla en Niğde Front; De bottleneck Süleyman Çavuş-Gökalp (vader van Tarık Buğra), Badger Gala Hasan, Beığllı Zahit Hoca, Molla Durmuş, Ebubekir Hazım Tepeyran uit Niğde, inspecteur Hilmi Bey, Mustafa Soylu, Halit Hami Mengi, Dellalzade Haci Fehmi Esen, Muhittin Soylu etc. Het is ook nodig om patriottische nafs te onthouden ...

Ik begroet je nogmaals met "Tepeyran", een ander gezicht van de nationale strijd van Niğde ...

Ebubekir Hazım Tepeyran (1864-1947): Hij is de zoon van Niğde Tahrirat Manager Bekir Beyzade Hasan Efendi. Sinds hij werd geboren uit het "Tepe-viran" -district in het Yenice-district, dat onder de mensen in Niğde "Tepeyran" werd genoemd, nam hij deze naam als zijn achternaam. Hij studeerde af aan de Niğde High School (middelbare school). Ik ben blij dat ik dezelfde middelbare school heb afgerond (1970). Hij leerde Arabisch, Perzisch en Frans met privélessen. Gouvernement gebouw in Mosul, klooster, Bagdad. Na de aankondiging van de constitutionele monarchie was hij de gouverneurs van Sivas en Ankara, İstanbul Şehreminliği en het gouverneurschap van Bursa. Tijdens de wapenstilstand maakte hij tweemaal het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In deze functie werd hij veroordeeld en ter dood veroordeeld voor het Militaire Hof, dat was opgericht door het bezettingsleger op grond van het feit dat hij Koeweit Milliye hielp en op het laatste moment werd gered; zin werd omgezet in roei-veroordeling (2). Toen het militaire beroep tijdens Tevfik Pasha's grootse vizier werd afgewezen, ging hij in het geheim over naar Anatolië. Op verzoek van Atatürk werd hij door de regering van Ankara naar de gouverneurs van Sivas en Trabzon gebracht. Hij was plaatsvervanger in het Republikeinse Tijdperk; Hij werd driemaal verkozen tot plaatsvervanger van Niğde. Er werden Turkse, Franse poëzie, memoires, verhalen en nieuwe boeken gepubliceerd. Zijn enige roman, Küçük Pasha (1920), nam een ​​belangrijke plaats in de Turkse literatuur in. Na Nabizade Nazım's "Karabibik" -roman is zij de tweede romanschrijver die het Anatolische dorp en de Turkse boeren in onze literatuur heeft gestopt. Hij schreef ook zijn herinneringen. Tepeyr dat; Hij is de grootvader van journalist, schrijver, dichter Oktay Akbal. Hij staat bekend om een ​​andere onderscheiding en boeken van Niğde in de National Struggle en zijn literaire artikelen en gepubliceerde boeken in Servet-i Funun Magazine. Aan Ebubekir Hâzım Tepeyran, de instroom van Turkse literatuur; (behalve mijn journalist, schrijver vriend Hikmet Altinkaynak), getuige de nigdelianen die niet de nodige aandacht tonen, verwondt ons diep ...

100 jaar bestaan; Mustafa Kemal Pasha, die op 5 augustus 1920 de eerste vonk, de eerste stap, de eerste beslissing, de eerste schreeuw van de nationale strijd verzamelde, nam deel aan het 1e Pozantı-congres; "Voor het eerst, door democratische verkiezingen te maken, toonde het volk hun wil en riep de hele islamitische wereld op tot eenheid en solidariteit" ...

Mustafa Kemal Pasha, die op 18 maart 1923 met de trein naar Tarsus kwam; Na een praatje met de held van de nationale strijdkrachten, Adile Çavuş (Kara Fatma), las ze de historische toespraak van Tarsus Youth ...

Tegelijkertijd, aan het Cilicia (Çukurova) Front, dat zich uitstrekt van Kozan tot Mut, dat ook worstelt met de voortvluchtige bandieten; De patriottische dappere van de Taşeli (Mut-Silifke-Erdemli) Kuvvayı Milliye Detachment vocht voor de bevrijding van de Cilicia-regio ... 3 januari 1922, Mersin en 5 januari 1922, Adana's bevrijdingsdag. Het wordt eervol herinnerd als de dag waarop het heilige epos dat deze utkuyu aankondigde, elk jaar werd geschreven ... Deze overwinning: In het licht van 23 april 1920; Op deze heilige weg die zich uitstrekt tot Republikeinse Revoluties op 29 oktober 1923, van bevrijding tot vestiging; Het was de eerste vonk, eerste stap, eerste eed, eerste en eerste toespraak ... We zijn op weg voor dezelfde taal, dezelfde vlag, hetzelfde land en hetzelfde ideaal, opnieuw ...

'Onze taalvlag is Turks; Vanuit de vertrekken van Karamanoğlu Mehmet Bey en zijn voorvader Nure Sofi, die hem adviseerden om altijd, overal en onder alle omstandigheden te spreken; De Believous Highlands of the Taşeli Region, die vertrokken vanaf de hellingen van Ermenek's Balkusan Village en Mut's Değirmenlik Plateau, luisterden ook naar dit geluid ... De helderheid die naar het etablissement gaat, met zijn instinct en solidariteitsvermogen om op te schudden en op te staan ​​ter verdediging van het thuisland; Door te zeggen "het is altijd de tijd om volksliederen uit de mond te schreeuwen", bekrachtigde hij onze kracht ... De vonk die 100 jaar geleden gebeurde, was de vlam 100 jaar later ... Het schreeuwde ... Het is het dansen en zingen van onze opkomst in de cirkel, zij aan zij en zij aan zij, in de semah en sama ... Alle rijken Onze liefde, volksliederen, weeklagen, slaapliedjes en epische verhalen zijn de vertrouwde gist van onze verschillen en onze cultuur van samenleven.

We groeten met het gedicht "The Beautification of the National Forces"; Çukurova's weelderige schreeuw Ruhi Su en de watervriendelijke Three Kemal (Tahir-Orhan-Yaşar) en Muzaffer İzgü en Yılmaz Güney love omringden onze gevangen dromen. Onze verloren hoop op dromen; Karacaoğlan, die zegt "Ik zal sulum op zijn borst zetten", en in de liefde van Dadaloğlu, die bekend staat als "Hij hield de berg van de berg Gavur, zijn boran", groeit weer in zijn tong ...

Toros-gebergte, Çukurova en Middellandse Zee; groet hiervoor ... Kom op schat! Het is tijd om te migreren ... Open de deur van het hart, onze liefde is sebil, voor zo'n bewustzijn ... Een lied van liefde weerklinkt weer van de plateaus ... Onze hoop en utopie; "Intellectuele vrijheid, gewetensvrij, volledig onafhankelijk Turkije! .." Anatolië en Çukurova 'Kemal onuitputtelijk, dood ... Liefdeszwaaien, onbevreesd en eeuwig, deze sublieme stem van Kuvvac; Bolkar is een schreeuw, een heilige uitnodiging die iedereen roept ... Kemal Pasha spreekt Tarsus Youth toe en de dichter staat weer op; “Anatolië dat zich uitstrekt van merrie als een merriekop naar de Middellandse Zee vanuit Azië” is een revolutie-veulen dat opkomt ... Kijk! De registratiefout van de wereld ... Vandaag, 5 augustus 1920, is het Pozantı-congres bijeengekomen ... Op de 100ste verjaardag van de Poëziedag ... Opnieuw marcheerden de gedichten ruiters overal vandaan, het Poëzieregiment

Anatolië, Toroslar kan, Çukurova dierbaar slachtoffer! ..

JavaScript is vereist voor deze diashow.

(Dursun Özden)


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen