Cyprus spoorweggeschiedenis en kaart

cibris spoorweggeschiedenis
cibris spoorweggeschiedenis

Het is een spoorwegmaatschappij die tussen 1905-1951 onder de naam Cyprus Government Railway Company in Cyprus opereert. Hij werkte langs de lijn tussen Evrihu-dorp Lefke en de stad Famagusta. Tijdens zijn actieve jaren vervoerde hij in totaal 3.199.934 ton vracht en 7.348.643 passagiers.


De bouw ervan begon in 1904 en na de opening van de sectie Nicosia-Famagusta werd de eerste etappe van de lijn gemaakt door de Britse hoge commissaris Sir Charles Anthony King-Harman en maakte hij zijn eerste vlucht van Nicosia naar Nicosia op 21 oktober 1905. In hetzelfde jaar begonnen de werken van de lijn Nicosia-Omorfo en deze sectie was binnen twee jaar voltooid. Ten slotte begon het werk van de Omorfo-Evrihu-lijn in 1913 en de lijn werd in 1915 voltooid met de start van deze sectie.

Het doel van de bouw is het vervoer van groenten, fruit geproduceerd rond de stad Omorfo (Güzelyurt) en het kopererts dat uit de stad Lefke naar de haven van Larnaca wordt gewonnen. Hiervoor werd eerst de Omorfo-Larnaca-lijn overwogen. Maar later werd de laatste halte van de lijn verschoven van Larnaca naar Famagusta, toen enkele van de notabelen in Larnaca beweerden dat de spoorweg de handel met kamelen zou verzwakken en dat de kamelen eronder zouden lijden.

Spoorfinanciering van £ 127,468 (pond) werd verstrekt door een lening onder de Colonial Loans Act van 1899, en de lijn werd in feite gebouwd door een contract met een onderaannemer.

Spoorlijninformatie

De totale lengte van de lijn is 76 mijl (122 km), de overspanning is 2 cm. Er waren voetgangers op vier hoofdstations. De helling van de lijn was 6 op 76,2 tussen Famagusta Nicosia en 100 op 1 tussen Nicosia Omorfo.

Er waren ongeveer 30 stations langs de lijn, vooral Evrihu, Omorfo (Güzelyurt), Nicosia en Famagusta. Stationnamen zijn geschreven in het Turks (Ottomaans Turks), Grieks en Engels. Sommige van deze stations werden ook gebruikt als post- en telegraafdienst. De trein nam de afstand tussen Nicosia en Famagusta in ongeveer 30 uur, met een gemiddelde snelheid van 48 mph (ongeveer 2 km / h). De reistijd van de hele lijn was 4 uur.

Stations en afstanden

 • Haven van Famagusta
 • MAĞUSA
 • Enkomi (Tuzla)
 • Stylos (Mutluyaka)
 • Gaidhoura (Korkuteli)
 • Prastion (Dortyol)
 • Pyrga (Pirhan)
 • Yenagra (Calendula)
 • Vitsada (Pınarlı)
 • Mousoulita (Ulukışla)
 • Angastina (Aslanköy)
 • Exometohi (Düzova)
 • Epikho (Cihangir)
 • Trakhoni (Demirhan)
 • Mia Milia (Haspolat)
 • Kaimakli - (Romig)
 • NICOSIA
 • Yerolakko (Alayköy)
 • een Trimithi
 • Dheni ook
 • Avlona (Gayretköy)
 • Peristerona
 • Katokopia (Zümrütköy)
 • Argakhi (Akçay)
 • OMORFO (Güzelyurt)
 • Nikita (Güneşköy)
 • Kazivera (Gaziveren)
 • Pentagia (Yeşilyurt)
 • Çamlıköy LEFKE
 • Agios Nikolaos
 • flau
 • EVRYCHOU - 760

Deze informatie behoort tot de lijn in 1912 en aangezien de lijn van Omorfo naar EVRYCHOU later werd geopend, staat de informatie over de stationafstand van die lijn niet in deze lijst.

Het sluiten van de spoorlijn en de laatste keer

De beslissing van de Britse koloniale regering was om spoorwegdiensten stop te zetten vanwege verbeterd vervoer over land, verminderde vraag naar spoorwegen en economische redenen. Met deze beslissing in 1951 is het 48-jarige spoorwegavontuur van Cyprus beëindigd. Zijn laatste vlucht eindigde op Famagusta Station op 31 december 1951 om 14:57 met de reis van Nicosia naar Famagusta.

Ongeveer 200 werknemers en ambtenaren in dienst van het bedrijf werden overgeplaatst naar semi-officiële instellingen.

Spoorlijn vandaag

Nadat de spoorwegen waren gestopt, verkocht de Britse koloniale administratie alle rails en locomotieven op de lijn en werd verkocht aan een bedrijf genaamd Meyer Newman & Co voor £ 65.626. Om deze reden blijven er geen delen over van de sporen van de lijn.

De stationsgebouwen van Güzelyurt, Nicosia en Famagusta binnen de grenzen van Noord-Cyprus staan ​​nog steeds open en staan ​​open voor service in verschillende gebieden. EVRYCHOU Station daarentegen bevindt zich op het grondgebied onder controle van Cyprus en dient ook voor andere doeleinden. Als twee van de 12 locomotieven van het bedrijf; Loc nr. 1 staat in de tuin van het Kadaster van Famagusta en loc 2 in het festivalpark Güzelyurt.

EVRYCHOU Station

EVRYCHOU Station, dat ook kopermijnen heeft, is zelfs vandaag nog steeds beschikbaar.

Cyprus spoorwegkaart

Cyprus spoorwegkaart

JavaScript is vereist voor deze diashow.Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen