Maatregelen tegen uitbraken in Metro Istanbul

epidemische maatregelen in metro istanbul
epidemische maatregelen in metro istanbul

In het kader van de bestrijding van de coronavirusepidemie, die een wereldwijd probleem is geworden, hebben elke instelling en individuen van de samenleving belangrijke taken. alle gebieden waar een dag meer dan 2 miljoen passagiers vervoeren van Turkije grootste stad railoperators met Metro Istanbul, zowel ten behoeve van passagiers naar de gezondheid van zowel de werkende station en de passagiers en het personeel van contact te beschermen, hoewel de stations en kantoren, refter, die alleen het personeel van de campus te gebruiken, de workshop heeft voorzorgsmaatregelen genomen om overal in het magazijn een omgeving te bieden die geschikt is voor antivirusmaatregelen.

Covid-19 - Wat is het nieuwe coronavirus?


Het is de naam die is gegeven aan het virustype dat de epidemie veroorzaakte en die sinds begin januari 2020 wereldwijd is aangekondigd als gevolg van de stad Wuhan in China. Hoewel het coronavirus een virus is dat bekend is bij de autoriteiten maar geen ziekte bij de mens veroorzaakt, is het door mutatie van dier op mens en vervolgens op mens overgedragen. De handel van vandaag is in korte tijd een wereldwijde epidemie geworden vanwege redenen als vitaliteit en prevalentie bij persoonlijk reizen. Ten slotte is dit door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een wereldwijde pandemie - wereldwijde uitbraak.

De maatregelen die Metro Istanbul heeft voorbereid naar aanleiding van de maatregelen, studies en zaken die over de hele wereld zijn genomen, zijn als volgt;

Ons werk vóór de epidemische dreiging

Als Metro Istanbul hebben we, toen de epidemie in ons land nog niet was waargenomen, samen met de Istanbul Metropolitan Municipality gewerkt aan preventieve maatregelen.

Nationale en internationale operatoren, transportautoriteiten en organisaties werden opgevolgd en er werden contacten gelegd, en wereldwijd werden regelingen en studies onderzocht. De onderzoeken en evaluaties werden afgehandeld door de Metro Istanbul Workplace Health Board, samen met de uitleg van het Ministerie van Volksgezondheid, de Wetenschappelijke Raad en aanverwante staatsinstellingen, te nemen maatregelen in het geval van de uitbraak in ons land, actieplannen werden bijgewerkt en studies werden gestart in het kader van voorbereidende maatregelen. Voorbereide actieplan TÜRSİD (Turkije Rail System Operators Association) werd ook gedeeld.

Onze voorzorgsmaatregelen tegen de uitbraakbedreiging

Elke dag meer dan 2 miljoen passagiers-dragende grootste operator van stedelijke railsystemen, onze passagiers en onze medewerkers om de gezondheid te beschermen van Turkije, om bij te dragen aan de verspreiding van de uitbraak hadden we de volgende voorzorgsmaatregelen om het leven te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen genomen voor onze passagiers:

1. Alle soorten apparatuur en oppervlakken waarmee onze passagiers en medewerkers in contact komen, inclusief de binnenruimtes van al onze voertuigen en de tourniquets, kaartautomaten, liften, roltrappen, roltrappen, vaste trapleuningen en zitjes op onze stations, werden gedurende 30 dagen gedesinfecteerd met effectieve desinfecterende materialen. Het gebruikte desinfectiemiddel werd aangebracht door middel van een vernevelingsmethode en bevat anti-allergene en antimicrobiële stoffen die de menselijke gezondheid niet schaden.
2. Actieplannen van binnenlandse en internationale openbaarvervoerbedrijven en
Covid-19-aanvragen werden onderzocht en onze huidige toepassingen werden geëvalueerd.
3. Om de psychologische druk op onze passagiers te verminderen en hen correct te informeren, werden informatie en afbeeldingen met betrekking tot desinfectie- en reinigingsstudies opgesteld. Deze werken werden gedeeld met onze digitale schermen en sociale media-accounts in onze voertuigen en stations.
4. Er werden maskers voorzien voor passagiers die tijdens de reis gestoord waren, naar de gezondheidsinstelling moesten gaan of om gezondheidsondersteuning vroegen.
5. Ondanks de afname van het aantal passagiers, werd besloten om de vluchten voort te zetten op een manier die geen slachtoffers van onze passagiers maakt in overeenstemming met de IMM-besluiten.
6. Tot een tweede beslissing werden de Night Metro-vluchten opgeschort.
7. Meestal gebruikt voor toeristische reis- en passagiersaantallen
De lijnen TF90 Maçka-Taşkışla en TF1 Eyüp-Piyer Loti tefelerik, die met 2% afnamen, werden tijdelijk buiten gebruik gesteld.
8. De beslissing over het gratis gebruik van openbaar vervoer door zorgverleners werd in de praktijk gebracht.
9. Om onze passagiers te waarschuwen "Bescherm uw sociale afstand" in voertuigen van het railsysteem, worden de stickers met de waarschuwing van het zitten op de voertuigen aangebracht.

Voorzorgsmaatregelen genomen voor onze werknemers:

1. Werknemers met een risico op nauw contact met passagiers kregen een hygiënetraining en de schoonmaakfrequentie werd verhoogd in hun werkgebieden.
2. In onze treincabines worden de contactvlakken van onze machinisten gedesinfecteerd / gedesinfecteerd.
3. Er zijn maatregelen genomen om de hygiëne en veiligheid te waarborgen van SMAMP (Driverless Metro Emergency Response Personnel) die werkt aan M5 Üsküdar-Çekmeköy zelfrijdende metrolijnen.
4. Verklaringen en beslissingen van IMM en het ministerie van Volksgezondheid werden onmiddellijk opgevolgd en informatie en praktijken werden gedeeld met onze medewerkers.
5. Desinfectie werd uitgevoerd op elk contactpunt, inclusief onze campussen, werkplaatsen, gemeenschappelijke ruimtes, land- en spoorvoertuigen en arbeidsmiddelen, en de reinigingsfrequentie werd verhoogd.
6. Bij de ingang van de campus zijn brandmetingen uitgevoerd met contactloze apparaten.
7. Voor onze medewerkers met chronische gezondheidsproblemen, handicaps, zwangere vrouwen en ouder dan 60 jaar is conform het presidentieel besluit administratief verlof toegepast.
8. Voor onze medewerkers zijn plannen gemaakt om de # evdekal-applicatie te ondersteunen door zo min mogelijk personeel uit te laten gaan met Remote Work en Recycling Work-systemen.
9. In eetzalen en theeovens werden de hygiënepraktijken verhoogd en werden nieuwe beslissingen genomen om contact van medewerkers op deze afdelingen te voorkomen. Bij de voedseldistributie werd begonnen met de implementatie van een gesloten pakket en de dagelijkse opvolging van de cafetaria- en theecentrummedewerkers werd toegevoegd aan de bedrijfsplannen.
10. Werknemers die naar het buitenland reizen, zijn geïdentificeerd en opgespoord in het kader van het actieplan van het ministerie van Volksgezondheid.
11. Werknemers en bedrijven werden geïnformeerd om telefonisch en per e-mail met leveranciers te communiceren en om bezoekersinvoer en bedrijfsbezoeken te minimaliseren.
12. De procedures en principes voor het noodactieplan werden besproken met de "coronavirus" -agenda in de OHS-commissie. Het actieplan is bijgewerkt en gedeeld met alle medewerkers.

13. Alle organisaties die intensieve deelname nodig hadden, zoals interne trainingen en conferenties, werden uitgesteld.
14. Dingen die gedaan moesten worden op het gebied van persoonlijke hygiëne, werden regelmatig gedeeld met onze medewerkers en passagiers.

Na al deze onderzoeken zijn feedbackplannen, reflecties van passagiers, toelichtingen en waarschuwingen van IMM en Ministerie van Volksgezondheid geëvalueerd en zijn actieplannen opgesteld voor de volgende fase.


Spoorwegnieuws zoeken

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen