Boğaçay 38 Sleepboot herdacht

bogacay trailer werd in gebruik genomen
bogacay trailer werd in gebruik genomen

Minister Turhan zei in zijn toespraak tijdens de inwijdingsceremonie van de sleepboot met geavanceerd voortstuwingssysteem van Sanmar Shipyard, dat er ooit een scheepswerfactiviteit bijna in Tuzla was vastgelopen en dat de Turkse scheepvaart zware tijden doormaakte.


hun werk aan de maritieme sector Turhan uitgelegd dat ze een goede plaats gevonden in vandaag, "Turkije, de Turkse natie te doen herleven, hebben we alle soorten van ondersteuning voor functionaliteit mensen herinner me de zeilers. Als het ministerie van onze zeeën hebben we er alles aan gedaan om het pad van onze zeevarenden vrij te maken. We hebben zeer belangrijke initiatieven en beleidsmaatregelen gerealiseerd. We hebben afspraken gemaakt om de weg vrij te maken voor de particuliere sector. We hebben onze schepen naar de witte lijst gebracht, dat wil zeggen naar de Super League met de audits en praktijken die we hebben gerealiseerd. Om de last voor onze zeevarenden te verdelen, hebben we de SCT-vrije brandstoftoepassing geïmplementeerd. Sinds 2004, het jaargemiddelde van 496 miljoen pond aan de sector, hebben we bijna 8 miljard pond verstrekt. Ons aantal internationale havens steeg van 152 naar 181. Ons aantal jachthavens nam toe van 41 tot 62 en onze aanlegplaats voor jachten steeg van 8 tot 500. Onze Turkse maritieme vloot groeide meer dan 19 keer in vergelijking met 2003 en bereikte 3 miljoen DWT van 8,9 miljoen DWT. Onze 28,6e-eeuwse Turkse vloot staat vandaag de 19e in de wereld. Met de versterking van de rol van ons land in het wereldwijde zeevervoer, nam de overslag van containers 15 keer toe en bereikte 5 miljoen TEU. De totale vrachtafhandeling bedroeg 11 miljoen ton en 190 miljoen ton. ”

“Vandaag zijn we een van de toonaangevende landen in de wereld van de scheepsbouwindustrie”

Turhan wees erop dat er revolutionaire ontwikkelingen waren in de scheepsbouwindustrie en dat het een zeer strategisch werkgebied was met zijn producten met een hoge toegevoegde waarde. Het arbeidsintensieve karakter van de scheepsbouwindustrie en het brede scala aan activiteiten dragen ook bij aan het vergroten van de werkgelegenheid. Gelukkig zijn we vandaag een van de toonaangevende landen in de scheepsbouwindustrie. Hierin speelt de rol van scheepswerven voor alle oevers van Tuzla, waar het vastzit om een ​​belangrijke rol te spelen. In de loop der jaren zijn de investeringen van onze staat en de ontwerpondersteuning uitgebreid, de leasetermijn van de scheepswerven toegenomen tot 49 jaar, de opening van investeringen, de overheid heeft duizendsten aan inkomsten betaald in plaats van de betaalde huur, de verwijdering van ecrimisil-betalingsverplichtingen, de scheepswerven aan de voorkant van het krediet. en de goedkeuring van MER-rapporten en ontwikkelingsplannen van onze scheepswerven. "

Turhan verklaarde dat de Turkse scheepsbouwindustrie een belangrijke sector is geworden die in staat is om milieugevoelige schepen te bouwen met behulp van de nieuwste technologie en dat 81 scheepswerven waardering verdienen.

Turhan benadrukte dat O & O en innovatie moeten worden ontwikkeld om inspraak te hebben op de wereldmarkt, zei een van de beste voorbeelden van dit werk is de hybride sleepboot BOĞAÇAY 38.

Naast de andere technologische kenmerken van de sleepboot is het erg belangrijk dat deze de eerste AVD ter wereld heeft, het geavanceerde variabele aandrijfsysteem. Het succes van Sanmar is natuurlijk niet toevallig. Sanmar is een pionier ter wereld die de eerste aardgassleepboot en vervolgens de eerste autonome sleepboot bouwde. Vandaag is de eerste hydraulische hybride sleepboot die nog een primeur bouwt in de naam van ons land en onze sector, trots op de situatie.

'S Werelds eerste rit-hydraulische hybride sleepboot met geavanceerde variabele aandrijftechnologie

De sleepboot gebouwd op de Altınova-scheepswerf van Sanmar werd gebouwd door de integratie van Advanced Variable Drive-technologie in de sleepboot.

Deze innovatie, ontwikkeld in samenwerking met Caterpillar Propulsion, zal een lagere uitstoot en een lager brandstofverbruik hebben. De sleepboot, geclassificeerd door ABS en die de Turkse vlag zal zwaaien, werd geproduceerd met volledig geautomatiseerde modellering.

BOĞAÇAY, die 24 meter lang is, heeft een trekkracht van 70 ton en heeft een propellersysteem dat om zijn eigen as kan draaien, heeft een brandbluscapaciteit van 2 ton per uur.

Ali Gürün, vice-voorzitter van de raad van bestuur van Sanmar, verklaarde dat BOĞAÇAY 38 zal worden geëxporteerd naar Mexico.

Minister Turhan bezocht scheepswerven

Turhan, Sanmar Shipyard door het geavanceerde niveau voortstuwingssysteem na de sleepboot inbedrijfstelling ceremonie in Altinova Besiktas Shipyard, Hat-San Shipyard en Altinova Shipyard Entrepreneurs Industry and Trade Inc. werd geïnformeerd over de verrichte werkzaamheden.


Spoorwegnieuws zoeken

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen