Burgemeester İmamoğlu Onderzocht in het opgravingsgebied van Beşiktaş

president imamoglu besiktas deed examens in het opgravingsgebied van de metro
president imamoglu besiktas deed examens in het opgravingsgebied van de metro

IBB president Ekrem İmamoğlu hield zijn belofte vóór het feest: "Ik zal in de straten van Istanbul zijn". Eerst bezocht İmamoğlu de bouwplaats van het Beşiktaş-station van Kabataş - Mahmutbey metrolijn. Ğinde Als de bouw klaar is, wordt dit station ook een museum ”. Imamoglu ging met de boot van Besiktas naar Uskudar, vond inspecties bij de constructie van de vierkante opstelling en beval de voltooiing van het werk zo snel mogelijk.

Burgemeester van Istanboel (IMM) Burgemeester Ekrem Imamoglu, de tweede dag van het festival in Istanboel, de bouw van een metro- en pleinarrangement gewijd aan het dwalen van de bouwplaatsen. Neem de middelste zoon Semih'i naast Imamoglu, het eerste Kabatas - Mahmutbey Metro Besiktas-station op de bouwplaats. Rahmi Asal, directeur van de archeologische musea van Istanbul, gaf technische informatie aan Imamoglu over de regio, die tijdens de opgraving van de metro met historische monumenten op de agenda werd gezet. Asal deelde met Imamoğlu dat er tijdens de opgravingen van de metro artefacten uit de Ottomaanse en Byzantijnse periode waren, evenals een begraafplaats uit de bronstijd. Asal liet Imamoglu enkele voorbeelden van de begraafplaats zien waarvan werd gedacht dat ze ongeveer 5 duizend 500 jaar oud waren en als gereedschap werden gebruikt. Asal, dringende bescherming van historische monumenten die moeten worden vastgelegd door ze naar musea te sturen, zullen de resterende werken voor het publiek worden geopend bij de ingang van het metrostation, zei hij.

"BEŞİKTAŞ STATION BEÏNVLOEDT HET EINDE VAN DE LIJN NIET"
İmamoğlu beantwoordde de vragen van journalisten op de site Archeology Camp Site .. İmamoğlu zei, ne In welk stadium bevindt de opgraving van de metro zich? Je hebt de laatste 2020-datum in januari gegeven, waar het metro-project in Besiktas is gebleven. ”De vraag is, kazı De opgravingen hier zijn erg belangrijk voor ons. Omdat er hier een studie is die licht werpt op de grote geschiedenis van Istanbul. Het is een teken dat elke stap die we zetten zorgvuldig moet worden genomen. Ik wens onze leraren en collega's succes toe die het graafproces hier beheren. Natuurlijk zal Istanbul aan de ene kant zijn en deze waarden zullen behouden blijven. Volgens de laatste informatie is er vertraging door de opgravingen rond dit station, maar de Kabataş - Mahmutbey-lijn vormt geen obstakel. Alleen deze stop kan laat worden geactiveerd. De opening kan een beetje laat zijn. Zodra het station in gebruik is, kunnen we een indeling bieden waar mensen de ruïnes hier kunnen zien terwijl ze landen. Daarom zal het een station en een museum worden. ”

ORUM Ik verwacht uiterlijk in september een rapport ”
Imamoglu zei, Bal We zijn getuige geweest van de ineenstorting van de weg in Balmumcu in de afgelopen jaren. Heeft het iets te maken met de ondergrondse opgravingen? ' Imamoglu's antwoord op deze vraag was: “Er is geen dergelijke vertraging. Als we een dergelijk risico zien, zijn we ook gevoelig voor het nemen van voorzorgsmaatregelen, het versnellen en prioriteit geven aan die plaatsen. Ik verklaarde dat ik uiterlijk in september een serieus verslag van mijn vrienden wil. Het meest intensief zullen we aan dezelfde tafel zitten om samen te komen met mensen die hier werken of met experts in het veld om een ​​snel rapport te maken. We zullen een routekaart bepalen om het publiek te informeren en de nodige maatregelen te nemen İmamoğlu zei, X De moeilijkste route voor Istanbul om te bereiken is 3. Airport. Denk je aan een metroonderzoek voor dat gebied? Iedereen verwacht zulk nieuws 'en de vraag indeki Dit is geen gedachte. Bovendien is deze kwestie Mecidiyeköy - 3. De luchthavenlijn is momenteel een aanbesteding door het ministerie van Transport. En hij loopt. Dit is geen lijn van tedere ethiek van de grootstedelijke gemeente. Daarom vormen onze andere lijnen, metro - metrobus, in veel opzichten de structuur van het station. Dit staat in het transportplan. Momenteel werkt het werken onder de controle van het ministerie van Transport op deze lijn. Ik ga daar binnenkort naartoe om wat informatie te krijgen. Hij zal u informeren in het licht van de informatie die we ontvangen. Indien nodig zal het ministerie van Verkeer de nodige informatie verstrekken ”.

“WIJ HEBBEN ALLE VIERKANTEN VAN BAGCILAR NAAR ESENLER GEWAARBORGEN”
Imamoglu zei: “Vandaag bezoekt u de pleinen Kadikoy-Uskudar. Taksimplein is de meest nieuwsgierige plek voor Istanbulites. Wat is de eerste regeling die u van plan bent te maken over die plaats? U de vraag is: "Het is niet alleen Kadıköy, Üsküdar of Taksim waar veel over wordt gesproken. We hebben veel vierkanten waargenomen van Bağcılar tot Esenler. Ik denk dat grote pleinen die niets naakts betekenen, geen identiteit toevoegen aan deze stad. Taksim is een van hen. Mensen die levendiger willen zijn en gebieden waar ze identiteit vinden. Omdat de pleinen een historische missie hebben. In dit opzicht willen we niet aan een tafel zitten en zelf een beslissing nemen. Opnieuw hebben onze vrienden in Taksim een ​​wegenkaart bepaald. We zijn van plan om de activiteiten voor het publiek te beheren, deels met de vorming van competities en selectieve comités om snel een gezonde projectvorming te krijgen. We zijn van plan het aan de discretie van de burger voor te leggen. Wanneer een dergelijke methode wordt gerealiseerd, zullen we deze met u delen. We zullen het binnenkort delen. "

ŞEMSİ PAŞA MOSKEE EN ARCHITECT GELEVERDE INSTRUCTIES VOOR SINAN SQUARE
Imamoglu en zijn begeleidende delegatie stapten in de boot van Besiktas naar Uskudar. Imamoglu, de kapitein van de boot naar de brug, radio en andere kapiteins en werknemers vierden de vakantie. Imamoglu die van de boot afdaalt om de constructie van het Uskudar-plein te bekijken, omringd door honderden burgers tegelijk. Imamoglu feestte met burgers, burgers namen veel foto's. Imamoglu, die in 200 minuten ongeveer 45 meter weg kan afleggen, gaf technische informatie aan de site-ambtenaren. Imamoglu vroeg de autoriteiten naar de schade die is opgetreden tijdens de bouw van de gebiedsregeling op basis van de Semsi Pasha-moskee naast de bouwplaats. Imamoglu, de constructie van de gebiedsindeling, zonder de omliggende mensen en historische gebouwen te beschadigen, zo snel mogelijk en wilde worden geopend voor een continue voetgangersstroom. Een ander probleem waar İmamoğlu de aandacht op vestigde, waren de reacties van de handelaars in de regio met betrekking tot het Sin Mimar Sinan-plein edil gebouwd door de IMM in Üsküdar. Imamoglu, ambachtslieden en ambtenaren getroffen door het werk van het plein wilden elkaar ontmoeten rond een gemeenschappelijke tafel. Er werd besloten om zo snel mogelijk met de studie te beginnen. Imamoglu tourde na de vergadering over de bouwplaats, burgers onder de intense belangstelling van de boot passeerden naar Besiktas. Imamoglu, Sishane, CHP, provinciaal president van Istanboel en de partij ging feest vieren met Canan Kaftancıoğlu.

Over Levent Elmastaş
RayHaber-editor

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.