Wat is de laatste situatie in het Kabataş Mahmutbey metrolijnproject?

Wat is de laatste situatie in het kabatas mahmutbey metrolijnproject
Wat is de laatste situatie in het kabatas mahmutbey metrolijnproject

Burgemeester van de grootstedelijke gemeente Ekrem İmamoğlu, Istanbul, bezocht de bouwplaats van het Beşiktaş-station van de aanleg van metrolijnen Kabata Mahmutbey.

Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) Burgemeester Ekrem Imamoglu, de bouw van de tweede dag van het festival Kabatas - Mahmutbey Metro, Besiktas station bouwplaats maakte observaties. Rahmi Asal, directeur van de archeologische musea van Istanbul, gaf technische informatie aan Imamoglu over de regio, die tijdens de opgraving van de metro met historische monumenten op de agenda werd gezet. Asal deelde met Imamoğlu dat er tijdens de opgravingen van de metro artefacten uit de Ottomaanse en Byzantijnse periode waren, evenals een begraafplaats uit de bronstijd. Asal liet Imamoglu enkele voorbeelden van de begraafplaats zien waarvan werd gedacht dat ze ongeveer 5 duizend 500 jaar oud waren en als gereedschap werden gebruikt. Asal, dringende bescherming van historische monumenten die moeten worden vastgelegd door ze naar musea te sturen, zullen de resterende werken voor het publiek worden geopend bij de ingang van het metrostation, zei hij.

İmamoğlu zei, ne In welk stadium bevindt de opgraving van de metro zich? Je hebt de laatste 2020-datum in januari gegeven, waar het metro-project in Besiktas is gebleven. ”De vraag is, kazı De opgravingen hier zijn erg belangrijk voor ons. Omdat er hier een studie is die licht werpt op de grote geschiedenis van Istanbul. Het is een teken dat elke stap die we zetten zorgvuldig moet worden genomen. Ik wens onze leraren en collega's succes toe die het graafproces hier beheren. Natuurlijk zal Istanbul aan de ene kant zijn en deze waarden zullen behouden blijven. Volgens de laatste informatie is er vertraging door de opgravingen rond dit station, maar de Kabataş - Mahmutbey-lijn vormt geen obstakel. Alleen deze stop kan laat worden geactiveerd. De opening kan een beetje laat zijn. Zodra het station in gebruik is, kunnen we een indeling bieden waar mensen de ruïnes hier kunnen zien terwijl ze landen. Daarom zal het een station en een museum worden. ”

Imamoglu zei, Bal We zijn getuige geweest van de ineenstorting van de weg in Balmumcu in de afgelopen jaren. Heeft het iets te maken met de ondergrondse opgravingen? ' Imamoglu's antwoord op deze vraag was: “Er is geen dergelijke vertraging. Als we een dergelijk risico zien, zijn we ook gevoelig voor het nemen van voorzorgsmaatregelen, het versnellen en prioriteit geven aan die plaatsen. Ik verklaarde dat ik uiterlijk in september een serieus verslag van mijn vrienden wil. Het meest intensief zullen we aan dezelfde tafel zitten om samen te komen met mensen die hier werken of met experts in het veld om een ​​snel rapport te maken. We zullen een routekaart bepalen om het publiek te informeren en de nodige maatregelen te nemen İmamoğlu zei, X De moeilijkste route voor Istanbul om te bereiken is 3. Airport. Denk je aan een metroonderzoek voor dat gebied? Iedereen verwacht zulk nieuws 'en de vraag indeki Dit is geen gedachte. Bovendien is deze kwestie Mecidiyeköy - 3. De luchthavenlijn is momenteel een lijn die is aangeboden door het ministerie van Transport en wandelingen. Dit is geen lijn van tedere ethiek van de grootstedelijke gemeente. Daarom vormen onze andere lijnen, metro - metrobus, in veel opzichten de structuur van het station. Dit staat in het transportplan. Momenteel werkt het werken onder de controle van het ministerie van Transport op deze lijn. Ik ga daar binnenkort naartoe om wat informatie te krijgen. Hij zal u informeren in het licht van de informatie die we ontvangen. Indien nodig zal het ministerie van Verkeer de nodige informatie verstrekken ”.

Over Levent Elmastaş
RayHaber-editor

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.