Wie is Wilhelm Röntgen?

Wie is Wilhelm Röntgen?
Wie is Wilhelm Röntgen?

Wilhelm Conrad Röntgen (27 maart 1845, Remscheid - 10 februari 1923, München), Duitse natuurkundige. Hij was de winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde en vond de röntgenfoto's.


Röntgen werd geboren in de stad Lennep in Remscheid, Duitsland. Zijn kinderjaren en jaren lager onderwijs gingen voorbij in Nederland en Zwitserland. Hij studeerde aan de Polytechnische Universiteit van Zürich, waar hij in 1865 toetrad, en studeerde af als werktuigbouwkundig ingenieur in 1868. Hij promoveerde in 1869 aan de Universiteit van Zürich. Na zijn afstuderen doceerde hij als professor in de natuurkunde aan de Julius-Maximilians-Universiteit in Straatsburg in 1876, Giessen in 1879 en Würzburg in 1888. In 1900 werd hij benoemd tot voorzitter van de natuurkunde van de universiteit van München en tot directeur van het nieuwe natuurkunde-instituut.

Hij stierf in München in 1923, vier jaar na de dood van zijn vrouw, in financiële moeilijkheden te midden van de hoge inflatoire economie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog.

Röntgenstraal

Naast zijn docentschap deed hij ook onderzoek. In 1885 kondigde hij aan dat de beweging van een gepolariseerd permeaat dezelfde magnetische effecten vertoont als een stroom. Zoals de meeste onderzoekers in het midden van de jaren 1890 bestudeerde hij het fenomeen van luminescentie dat optreedt in kathodestraalbuizen. Hij werkte met een experimentele opstelling die bestond uit twee elektroden (anode en kathode) die in een holle glazen buis waren geplaatst, een zogenaamde "Crookes-buis". Elektronen die van de kathode zijn losgemaakt, raken het glas voordat ze de anode bereiken, en creëren lichtflitsen die fluorescentie worden genoemd. Op 8 november 1895 veranderde hij het experiment een beetje, bedekte de buis met een zwart karton en verduisterde de kamer en herhaalde het experiment om de lichttransmissie te begrijpen. Hij zag een schittering in het papier gewikkeld in bariumplatinocyaniet op 2 meter van de reageerbuis. Hij herhaalde het experiment en observeerde elke keer dezelfde gebeurtenis. Hij beschreef het als een nieuwe straal die door een mat oppervlak kon gaan en noemde het "röntgenstraling" met de letter X, die in de wiskunde het onbekende symboliseert. Later werden deze stralen bekend als "röntgenstralen".

Na zijn uitvinding merkte Röntgen op dat materialen van verschillende dikte de bundel met verschillende intensiteit doorlaten. Hij gebruikte fotografisch materiaal om dit te begrijpen. Hij voerde tijdens deze experimenten ook de eerste medische röntgenradiografie (röntgenfilm) in de geschiedenis uit en kondigde deze belangrijke ontdekking officieel aan op 28 december 1895. Toen hij echter de röntgenfoto vond, verloor hij zijn vingers door de overdosis röntgenfoto's omdat hij zijn hand gebruikte bij zijn experimenten.

Hoewel de fysieke verklaring van het incident pas in 1912 duidelijk kon worden gemaakt, werd de uitvinding op het gebied van fysica en geneeskunde met groot enthousiasme ontvangen. De meeste wetenschappers beschouwden deze ontdekking als het begin van de moderne natuurkunde.babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen