Aspendos Theatergeschiedenis, verhaal en functies

aspendos theatergeschiedenis en functies
Foto: Wikipedia

Aspendos of Belkıs is een oude stad die bekend staat om zijn oude theater in het dorp Belkıs in het Serik-district van de provincie Antalya. Het is een van de rijkste steden van Pamfilya.


Aspendos, 8 kilometer ten oosten van het district Serik, waar het de vlakte bereikt vanuit het bergachtige gebied van Köprüçayı. Het werd gesticht door de Achaeërs in de 10e eeuw en is een van de rijke steden uit de oudheid. Het theater hier werd gebouwd door de Romeinen in de 2e eeuw na Christus. De stad is gebouwd op twee heuvels, een grote en een kleine.

Geograaf Strabon en Pamponrus Mela schrijven dat de stad is gesticht door de Agrus. Griekse immigratie naar de regio na 1200 voor Christus, terwijl de bron van de naam Aspendos de inheemse Anatolische taal was vóór de Grieken. Aspendos behoorde tot de steden die in elk tijdperk in beslag wilden worden genomen, omdat het aan een belangrijke handelsroute ligt en verbonden is met de haven met de Köprüçay-rivier.

De belangrijkste structuur van Aspendos is het theater. Het is een openluchttheater dat op de beste manier bewaard is gebleven onder oude theaters. Dit theater is het oudste en sterkste voorbeeld van Romeinse theaters in Anatolië dat met zijn toneel kan overleven. De architect is Zenon, de zoon van Theodorus van Aspendos. Het is begonnen in de tijd van Antonius Piu en afgerond in de tijd van Marcus Aurelius (138-164). Het theater werd aan de keizerlijke familie gepresenteerd met de inheemse goden van de stad.

Elk jaar bezoeken duizenden lokale en buitenlandse toeristen Aspendos. Het oude theater wordt ook gebruikt voor concerten, evenementen.

Er is ook een klein verhaal over Aspendos Ancient Theatre. De koning van Aspendos had ooit een heel mooie dochter waarmee iedereen wilde trouwen. Aangezien de koning niet weet aan wie hij zijn dochter moet geven, zegt hij tegen het volk: 'Wie het nuttigste doet voor ons volk, onze stad, ik zal mijn dochter aan hem geven.' Bovendien maken twee tweelingbroers twee grote constructies. Een daarvan is ver van de stad, de aquaducten die water door complexe wegen leiden door veel moeilijkheden te passeren; In het midden van de andere, wanneer de munt op de grond wordt gegooid, is het het akoestisch beste theater ter wereld waar zelfs de bovenste regels te horen zijn. Na het zien van de aquaducten wil de koning zijn dochter aan de maker van de aquaducten geven. Daarop speelt de architect van het theater Zenon een spel voor de koning. De koning hoort gefluister terwijl hij door het theater loopt: 'De koning moet zijn dochter aan mij geven.' De koning, die de akoestiek bewondert, splijt zijn dochter in tweeën met een groot zwaard en geeft het aan de broers.


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen