Wanneer was de Malabadi-brug gemaakt? Geschiedenis en verhaal

Wanneer was de geschiedenis en het verhaal van de Malabadi-brug
Foto: Wikipedia

Malabadi Bridge (naam in Turkse bronnen in de middeleeuwen: Akarman of Karaman Bridge) ligt op 23,2 km van Silvan en bevindt zich binnen de grenzen van 1 district. Er is gemakkelijk transport vanaf Silvan. Het is geregistreerd bij de Diyarbakır Historical Works Inventory. De Malabadi-brug werd in 1989 gerestaureerd door de gemeente Silvan. Malabadi Bridge is het belangrijkste element dat het logo van de gemeente Silvan vormt. Malabadi Bridge is een brug die behoort tot de wijk Silvan.


Het werd in 1147 gebouwd door Timurtaş Bin-i İlgazi tijdens de periode van Artuklu Principality. Het is een brug van zeven meter breed en 150 meter lang. De hoogte is 19 meter van de waterstand tot de sluitsteen. Het is gebouwd met gekleurde stenen en heeft het overleefd met reparaties.

De Malabadi-brug is de breedste boog in stenen bruggen ter wereld. De brug ligt binnen de stadsgrenzen van Diyarbakır. Er zijn twee kamers aan beide zijden van de boog, die binnen worden gebruikt als schuilplaatsen voor caravans en passagiers, vooral tijdens de strenge winterdagen. Deze kamers, die ook worden gebruikt door brugwachten, zouden eerder verbonden zijn geweest met gangen aan de onderkant van de weg, en de voetstappen van inkomende caravans werden gehoord toen ze verder weg waren door deze gangen.

De brug, bestaande uit drie secties, elk in andere lengtes en onderbroken lijnen, is verbonden met de wegen met zachte hellingen in het oosten en westen. Het centrale deel heeft de vorm van een massa die op de rotsen zit. Hier is er een zeer grote riem met een scherpe en 38,60 m overspanning en een kleine boog met een overspanning van drie meter. Het derde deel loopt merkbaar parallel aan het eerste deel.

Er zijn twee puntige gebogen openingen, evenals een opening in de buurt van de plaats die op de weg is aangesloten. De brug heeft dus vijf ogen, waarvan er één erg groot is. De brug is 150 meter lang, zeven meter breed en de hoogte is 19 meter van laag water tot keystone. De brug is gebouwd met gekleurde stenen. Er zijn afmetingen van 4,5-5,3 m aan beide zijden van de grote boog, twee lichte gewelfde kamers, een vijf meter brede metselpoort in het midden van de bovenste boog en twee poorten aan beide zijden ervan. Een van hen bleef aan de Batman-kant, de andere werd vernietigd. Aan de linkerkant hiervan is de trap te bereiken via een ladder. Deze kamers zijn bedekt met hoge plafonds en bakstenen. De ramen zijn groot en groot.

Evliya Çelebi introduceert de brug als volgt: “Er zijn ijzeren poorten aan beide zijden van de brug als kasteelpoorten. Binnen deze poorten bevinden zich herbergen onder de boog, rechts en links van de brug, waar de voorbijgangers gasten worden als ze van rechts en links komen. Er zijn veel kamers onder de boog van de brug. IJzeren ramen, gasten zitten aan hun meesterwerken, kletsen met de mannen aan de andere kant van de boog en vissen met wat netten en hengels. Links en rechts van deze brug bevinden zich kamers met mooie ramen. Alle balustrades rechts en links van de brug zijn van Nehcivan-staal. Maar de meester van de smid maakte ook een soort door kunst gekooide balustrades door zijn macht uit te oefenen en toonde zelfs de beheersing van zijn hand. Inderdaad, de meester-ingenieur oefende zijn kracht uit en toonde zulke kunsten op deze brug dat geen van de architecten die dit vakmanschap hebben doorstaan, het heeft laten zien.

Albert Gabriel zegt als volgt over de brug: “In de periode dat er geen modern statisch verslag was, was zo'n werk destijds bewonderenswaardig en bewonderd. De koepel van de Hagia Sophia komt gemakkelijk onder de brug door. in de Balkan, in Turkije, in het Midden-Oosten tijdens deze opening, is er op die leeftijd geen brug. "

Evliya Çelebi schreef over de brug in Seyahatname: "De koepel van de Hagia Sophia komt onder de Malabadi-brug binnen."


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen