Sümela-klooster 2e etappe en Trabzon Hagia Sophia-moskee heropend

De Trabzon Ayasofya-moskee werd opnieuw geopend met het Sumela-kloosterstadium
Foto: Ministerie van Cultuur en Toerisme

President Recep Tayyip Erdogan: 'Als we een natie waren die zich richtte op symbolen van andere overtuigingen, zoals beweerd of geïmpliceerd, dan zou er nu wind zijn in de plaats van dit klooster dat we vijf eeuwen lang hadden.'


President Erdoğan: 'We zijn van mening dat we onze dank verdienen voor het beschermen, beschermen en in leven houden van deze grote tempel.'

President Erdogan: "We dragen deze ceremonie op aan degenen die het klimaat van tolerantie en liefde niet kunnen betalen van de voorouder die niet eens het haar heeft aangeraakt van dit werk, dat al een half duizend jaar dienst doet als moskee."

Minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy: “De eerste fase van de werken in het Sumela-klooster werd op 29 mei 2019 afgerond. Nu de tweede fase vandaag is voltooid, hebben we 65 procent van de restauratie van het Sumela-klooster en de voorzorgsmaatregelen die we hebben genomen met betrekking tot de maatregelen voor het vallen van stenen voltooid. ”

Het twee belangrijkste culturele erfgoed van Turkije, de restauratie van het Sumela-klooster in Trabzon, voltooide de tweede fase met de opening van de Hagia Sophia-moskee.

President Recep Tayyip Erdogan woonde de openingsceremonie bij met een videoconferentie en zei: 'Als we een natie waren die zich richtte op symbolen van andere overtuigingen, zoals wordt beweerd of geïmpliceerd, dan had de wind nu de plaats ingenomen van dit klooster dat we al vijf eeuwen hadden.' zei.

Ik wens dat het Sumela-klooster en de Ortahisar Hagia Sophia-moskee, waarvan de restauraties zijn voltooid, gunstig zullen zijn voor Trabzon en het land, Erdogan is de minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, die heeft bijgedragen aan de dienst van de mensheid, om deze twee schoonheden van Anatolië, die de belangrijkste werken van het werelderfgoed bevat, opnieuw te presenteren. Gefeliciteerd.

Erdogan zei dat iedereen ziet hoe hij op de hellingen moet werken en verklaarde dat de werkzaamheden ondanks alle moeilijkheden en bedreigende factoren zijn uitgevoerd.

Erdogan herinnerde eraan dat het Sumela-klooster een van de belangrijke symbolen is van de promotie van het land en zei dat dit werk, dat een geschiedenis heeft van ongeveer 1600 jaar, tot op de dag van vandaag kwam nadat het zich in de regio had gevestigd en volledig was veroverd door de voorouder.

'We waren eigenaar van dit werk zoals alle waarden van ons land'

Erdoğan benadrukte dat het mogelijk is om de sporen te zien van alle beschavingen die de regio domineren in het Sumela-klooster, dat bestaat uit een reeks in rotsen uitgehouwen structuren, en vervolgde zijn woorden als volgt:

'Dit werk beleefde zijn schitterendste periodes in de 19e eeuw, en na de Russische bezetting werd het geleegd en geleegd. Helaas werden sommige van deze prachtige werken in de jaren dertig naar Griekenland gebracht. Zoals elke waarde van ons land, hebben we dit werk opgeëist. We werken al vele jaren om dit prachtige werk, dat wordt beschreven als de ketting van de Altındere-vallei, naar het culturele erfgoed van de wereld te brengen. We hebben eerder de omgeving, aquaducten en trappen die naar het klooster leiden bruikbaar gemaakt. Verbetering van het rotsoppervlak waarop het huidige klooster, we openen dan een deel van de gewogen restauratie. Hoe komt het dat op het Turkse grondgebied allerlei beschavingspatrimonium staat, dat is een concreet voorbeeld van complement dat we aanbieden onder de aandacht van de critici van onze huidige studielanden. Als we een natie waren die de symbolen van andere overtuigingen, zoals beweerd of geïmpliceerd, op de huidige plaats van dit klooster, die we vijf eeuwen lang hadden, richtte, zouden de winden nu werken. '

"Wij geloven dat we dank verdienen"

Erdogan wees erop dat dezelfde situatie geldt voor soortgelijke werken in heel Anatolië en benadrukte dat ze nooit streven naar vernietiging, vernietiging, vernietiging, maar integendeel, ze streven altijd naar opbouw en heropleving.

'Er vond een complete culturele genocide plaats in de regio's waar het Ottomaanse rijk een eeuw geleden werd ingenomen.' Erdogan zei het volgende:

“De meeste werken van Ecdat Heirloom zijn vernietigd, verbrand of veroordeeld tot verdwijning. In een stad die we een eeuw geleden met 300 moskeeën op de Balkan achterlieten, is het bestaan ​​van een enkele moskee die op de een of andere manier overleefde een bewijs van wie er stond. In historische bewaring van een westerse staat heeft een zeggenschap in Turkije geen recht om ons te bekritiseren omdat onze open Hagia Sophia als moskee om opnieuw te dienen, aangezien deze in 1453 werd omgebouwd, geen ongemak mag veroorzaken. Integendeel, we geloven dat we onze dank verdienen voor het beschermen, behouden en onderhouden van deze grote tempel. Hetzelfde geldt voor de Ortahisar Hagia Sophia-moskee, die we vandaag zullen openen. Dit werk, dat een geschiedenis heeft van ongeveer 750 jaar, heeft de huidige tijd bereikt, die in de handen van de voorouder nog mooier zal worden. Tijdens de geschiedenis van Ortahisar Hagia Sophia, slechts een eeuw geleden, tijdens de korte Russische bezetting, werd het omgebouwd tot een pakhuis en werd het gebruikt in strijd met de tempel. Zelfs dit voorbeeld alleen is voldoende om te laten zien wie historische artefacten en heiligdommen respecteert, en wie ze grof en destructief behandelt. '

Erdoğan wees erop dat ze de Ortahisar Hagia Sophia-moskee openden, die volledig werd hersteld van de tuinmuren tot aan de plafonds, als een symbool van de oude en omvattende beschaving.

'We dragen deze ceremonie op aan degenen die niet in staat zijn geweest om een ​​idee te krijgen van het klimaat van tolerantie en liefde van de voorouder die niet eens het haar heeft aangeraakt van dit werk dat al een half duizend jaar dienst doet als moskee. Erdoğan wees erop dat de opening van de Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi in Istanbul fungeert als lakmoespapier dat degenen scheidt die het recht en de wet in het land en de wereld respecteren en degenen wiens geest en hart verduisterd zijn.

"Wat ze ook doen, het einde van de weg is nu zichtbaar"

Onderstrepend dat degenen die het duizendjarige bestaan ​​van de Turkse natie in Anatolië niet konden accepteren, opnieuw hun haat onder het voorwendsel van de Hagia Sophia hebben uitgebraakt, en ook degenen die vijandig stonden tegenover de waarden en cultuur van de natie, onthulden hun ware bedoelingen via de Hagia Sophia.

“Het is duidelijk dat deze secties zullen zeggen over het Sumela-klooster en de Ortahisar Hagia Sophia-moskee. Geschiedenis en cultuur hebben voor hen geen waarde. Omdat ze hun vijandigheid jegens de Turkse natie en de islamitische religie niet kunnen uiten, staan ​​ze op dergelijke kwesties. Dergelijke indirecte middelen zijn echter niet nodig. Onze natie weet precies wie waar staat in de hele mensheid. We hebben deze waarheden al gezegd in de ogen van de vertegenwoordigers van bijna 200 landen over de hele wereld vanuit de stoel van de Verenigde Naties. We stellen uitdrukkelijk dat het welzijnssysteem dat is gebaseerd op bloed, tranen, pijn en uitbuiting van de rest van de wereld, vooral de westerse landen, is beëindigd. We stellen dat we de pijn van verandering in onze regio en in de wereld zien als een voorbode van een nieuwe en gelukkige geboorte.

Wij zijn van mening dat de ontwikkelingen in de epidemie deze realiteit op een manier onthullen die niet kan worden ontkend en teruggegeven. We verwachten zo'n duidelijke, zo duidelijke en jeugdige houding. Helaas, degenen die gewend zijn om winst te maken door constant onder de taille te schieten, vervolgen hun weg naar binnen en naar buiten met dezelfde sluwheid. Ze proberen hun vijandigheid jegens de waarden van de natie te verbergen door lasteraars, door onze burgers te provoceren, maar wat ze ook doen, het einde van de weg verschijnt nu. '

Erdogan zei dat, hoewel het geschreeuw van slachtoffers en onderdrukten nu bedekt is, niemand de waarheid kan bedekken met valse glimlachen en holle concepten.

rechten met de inspiratie die ze ontvangen van hun beschaving uit en geschiedenis als Turkije, waarheid, gerechtigheid en vrede in hun strijd voor voortdurende verdere vooruitgang in die zin dat ze toegewijd zijn, zendt president Erdogan uit, in welke kwestie ze ook betrokken waren, voegde hij eraan toe dat ze in dit perspectief handelden.

Erdogan bedankte degenen die hebben bijgedragen aan de heropleving van deze werken en zei: "Ik wil aankondigen dat onze orthodoxe burgers tijdens de restauratieperiode in het Sumela-klooster op 15 augustus van dit jaar de ritus van de Maagd Maria kunnen uitvoeren." hij sprak.

"We zullen het laatste deel openen om te bezoeken op 1 juli 2021"

Minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy herinnerde eraan dat de eerste fase van de werken in het Sumela-klooster op 29 mei 2019 werd voltooid en als volgt werd voortgezet:

“Nu de tweede fase vandaag is afgerond, hebben we 65 procent van de restauratie van het Sumela-klooster en de maatregelen die we hebben genomen voltooid, vooral met betrekking tot steenvalmaatregelen. De resterende 35 procent zijn gebieden die nog nooit eerder zijn bezocht, we gaan daar door zonder te vertragen en ik hoop dat door het voltooien van het laatste resterende deel, dat wil zeggen de gebieden die nog nooit zijn bezocht vóór 1 juli 2021, in minder dan een jaar. we staan ​​open voor service, om te bezoeken. ”

"Meer dan 1100 ton steen verwijderd uit de regio"

Minister Ersoy wees erop dat met deze etappe in het rotsgedeelte een beschermingsgebied van circa 17 duizend vierkante meter is aangelegd, waarbij hij benadrukt dat alle zijden zijn bedekt met stalen netten.

Ersoy onderstreepte dat in dezelfde sectie 600 vierkante meter aan barrièrewerkzaamheden werden uitgevoerd, en verklaarde dat meer dan 1100 ton gesteente uit de regio was teruggetrokken en dat het gevaar daarmee was weggenomen.

Minister van Cultuur en Toerisme Ersoy, die aangeeft dat 11 miljoen lira is uitgegeven in de eerste fase: "We zullen deze restauratiewerkzaamheden hebben voltooid met een bedrag van 44 miljoen lira door nog eens 55 miljoen lira te besteden in de tweede en derde fase." gebruikte de uitdrukking.

Ersoy herinnert eraan dat het Sumela-klooster in 2000 op de tijdelijke lijst van het Werelderfgoed van UNESCO stond, en zei: “Zodra we het laatste deel hebben voltooid, en ook volgend jaar, is het begonnen met de noodzakelijke werken om op de UNESCO-lijst van permanent erfgoed te worden opgenomen en snel We willen binnenkomen. ' hij sprak.

“Het gebouw in Trabzon, een kleine weerspiegeling van de Hagia Sophia-moskee in Istanbul”

Minister Ersoy zei dat de Hagia Sophia-moskee vandaag in Trabzon wordt geopend.

Minister Ersoy zei dat ze de restauratiewerkzaamheden aan de Hagia Sophia-moskee, die ze vorig jaar hadden beloofd, volgens de instructies van Erdoğan hebben voltooid, en dat ze hem vandaag naar de opening hadden gebracht.

Minister Ersoy deelde wat informatie over de geschiedenis van het gebouw en merkte op dat het gebouw in Trabzon een kleine weerspiegeling was van de Hagia Sophia-i Kebir-moskee-i Sheriff in Istanbul.

Ersoy verklaarde dat het gebouw volgens sommige bronnen in 1511 de moskeekwaliteit kreeg en volgens sommige bronnen 1573 en als volgt verderging:

'Het dient tot 1966 als moskee en staat open voor aanbidding. Het verandert in 1966 in een museum, maar in 2013 werd het herbouwd als moskee en diende het als moskee. Restauratiewerkzaamheden zijn al een aantal jaren aan de gang, we hebben het versneld en vanaf vandaag op een gerestaureerde manier klaargemaakt voor opening. ”

Over de verklaring van president Erdogan: "Net als in de Hagia Sophia in Istanbul zullen we de buitengevels snel herstellen en we zullen ze helder laten schijnen, en wat we ook nodig hebben", zei Ersoy: "Beste president, we zullen het binnen een jaar voltooien, we zullen het in 2021 laten groeien. . " zei.

In navolging van de toespraken, in opdracht van Erdoğan, minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy, gouverneur van Trabzon İsmail Ustaoğlu, burgemeester van de stad Murat Zorluoğlu, directeur cultureel erfgoed en musea Gökhan Yazgı, manager van cultuur en toerisme Ankara, Ali Ayvazoğlu, adjunct-directeur van Trabzon Cultuur en Toerisme Mustafa Asan en andere ambtenaren sneden het lint door en openden het Sümela-klooster, dat na de restauratie 5 jaar gesloten was.

De opening van het Trabzon Hagia Sophia Museum werd gelijktijdig met het Sumela-klooster gehouden door Ahmet Misbah Demircan, de andere vice-minister van Cultuur en Toerisme en andere functionarissen.

Erdogan vertelde de functionarissen tijdens de ceremonie dat het lint en de schaar die bij de opening werden gebruikt, aan hen werden gegeven ter nagedachtenis aan de dag.

Minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy bezocht ook het gouverneurschap en het burgemeesterskantoor in Trabzon, waar hij voor de opening kwam. Minister Ersoy onderzocht ook de Trabzon Hagia Sophia-moskee vóór de opening in het Sümela-klooster.


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen