Over de gecanneleerde minaret

Over de gecanneleerde minaret
Foto: Wikipedia

De Grooved Minaret (Grote Moskee van Antalya) is een van de eerste islamitische gebouwen in Antalya. Het is een 13e-eeuws Seljuk-artefact.

Architecturaal


De basis is gemaakt van geslepen steen. Het lichaam is gemaakt van baksteen en turkoois gekleurde tegels. Het heeft 8 groeven. De minaret is vandaag het symbool van de stad Antalya geworden. Het is 38 m hoog en is te bereiken via een ladder met 90 treden. Sommige van de gecanneleerde minaretten bestaan ​​uit bakstenen en turkoois gekleurde tegels. Vanwege zijn groeven wordt het de Grooved Minaret genoemd.

het complex

Het is een verzameling werken in het district Kalekapısı, bestaande uit veel Seltsjoekse werken. De gebouwen in het complex zijn: Yivli Minaret, Yivli Mosque, Gıyaseddin Keyhüsrev Madrasa, Selçuklu Madrasa, Mevlevihane, Zincirkıran Tomb en Nigar Hatun Tomb. Grooved Minaret is een van de eerste islamitische gebouwen in Antalya. XIII. Het is een Seltsjoeks werk uit de eeuw. De basis is gemaakt van geslepen steen. Het lichaam is gemaakt van baksteen en turkoois gekleurde tegels. Het heeft 8 groeven. De minaret is vandaag het symbool van de stad Antalya geworden. De hoogte meet 38 m. en is te bereiken via een ladder met 90 treden. De Yivli Minaret-moskee ligt net ten westen van de Yivli-minaret.

historisch

Gıyaseddin Keyhüsrev Madrasa werd in 1239 opgericht door Atabey Armağan. Het werd gebouwd in naam van Gıyaseddin Keyhüsrev. Een XIII voor de deur van dit werk. Er zijn ruïnes van de Seltsjoekse Madrasa, waarvan wordt aangenomen dat het een eeuwwerk is. Zincirkıran Mausoleum bevindt zich in de boventuin ten noorden van de gecanneleerde minaret. Het is in Seltsjoekse stijl. Het heeft echter het karakter van Ottomaanse graven met zijn effen oppervlak, zijn ramen en het kerkhof op het lagere niveau. Het werd gebouwd in 1377 en beschermt 3 graven. Het graf van Nigâr Hatûn ligt in het noorden van de Yivli-moskee. Het mausoleum, gebouwd op een zeshoekig plan, heeft een eenvoudige uitstraling. Het graf, dat in de Seltsjoekse stijl is, dateert uit 1502. Het gebouw ten westen van het Zincirkıran-mausoleum is Mevlevihane en wordt verondersteld te zijn gebouwd in 1225 door I. Alaeddin Keykubad. Zijn inschrijving is verloren gegaan. Het is gerepareerd. Tegenwoordig wordt het gebruikt als galerie voor schone kunsten.


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen